Titel De papegaaienman
Kunstenaar Max Liebermann
Jaar 1902

De papegaaienman

Naast Scheveningen kwam Liebermann graag in Amsterdam. Hier bezocht hij o.a. Artis. In Den Haag hangt zijn Papegaaienman (1902). Hierop zie je ook de beroemde lichtvlekken van Liebermann. Je kunt dit effect zelf ook ervaren als je onder een boom staat waar de zon op schijnt. Tussen de bladeren door zoekt het zonlicht zijn weg. Feeërieke lichtplekken dansen als het ware onder de boom.

Weet jij wat een Papegaaienman is?
Hij werkt in een dierentuin en brengt ’s morgens de papegaaien naar hun dagplek in de dierentuin. Daar kunnen de bezoekers hen zien, met ze praten en nootjes voeren. ’s Avonds haalt hij de praatgrage vogels weer op en brengt ze terug naar hun nachtverblijf. Ik herinner me dit tafereel uit mijn jeugdjaren tijdens een familiedagje uit in Burgers Dierentuin.

Max Liebermann

Max Liebermann (Berlijn, 20 juli 1847 - aldaar, 8 februari 1935) was een Duitse schilder, graficus, pastellist en illustrator. Daarnaast was hij professor aan de Königliche Akademie der Künste in Berlijn en president van de Preußische Akademie der Künste eveneens in Berlijn. In zijn werk is een overgang van realisme naar impressionisme zichtbaar.

Van 1874 tot 1914 schilderde hij 's zomers in Nederland, soms samen met Isaac Israëls. Vooral Laren, Scheveningen en Noordwijk.