Titel Meisje met de parel
Kunstenaar Johannes Vermeer
Jaar 1665-1667

Meisje met de parel

Meisje met de parel is een schilderij uit circa 1665-1667 van de Hollandse meester Johannes Vermeer. Het is uitgegroeid tot diens meest geliefde schilderij. Meisje met de parel kwam in 1902 in het bezit van het Mauritshuis in Den Haag.

Dit schilderij werd waarschijnlijk sinds 1995 ‘Meisje met de parel’ genoemd. Daarvoor heeft het schilderij verschillende namen gehad, zoals Meisjeskopje, Meisje met de tulband of gewoon Tronie. Dit zijn passendere namen voor deze ‘Mona Lisa van het Noorden’, aangezien dit meisje waarschijnlijk helemaal geen pareloorbel draagt…

Parels waren in de 17de eeuw toen dit schilderij geschilderd werd, natuurlijk gevormde parels. Nu is het grootste deel van de parels gekweekt in parelkwekerijen, maar in de 17de eeuw bestonden die niet. Het duurt heel lang om van een zandkorrel zo’n grote parel te vormen. Een parel van dit formaat moet heel kostbaar geweest zijn en was alleen bereikbaar voor de elite.

Johannes Vermeer

Johannes Vermeer (gedoopt te Delft, 31 oktober 1632 – begraven aldaar, 15 december 1675) is een van de beroemdste Nederlandse kunstschilders en leefde in de Gouden Eeuw. Vermeer had een voorkeur voor tijdloze, ingetogen momenten. Hij blijft raadselachtig vanwege de onnavolgbare kleurstelling en het verbijsterende lichtgehalte. Vermeers schilderijen, meestal genrestukken en een paar historiestukken, allegorieën en stadsgezichten, onderscheiden zich door een subtiel kleurgebruik en een ideale compositie. Hij gebruikte soms dure pigmenten en had een grote voorkeur voor ultramarijn en loodtingeel.