Titel Een avondgezicht op het Lopende Diep
Kunstenaar Johan Dijkstra
Jaar 1924-1930

Een avondgezicht op het Lopende Diep

De Boteringebrug, tot de jaren dertig een vaste stalen boogbrug met vakwerkconstructie, heeft hij tussen 1924 en 1930 enkele malen geschilderd. Onder andere dit nacht- of avondstuk dat via de boog van de Boteringebrug zicht geeft op de binnenhaven van het Lopende Diep (d.w.z met stromend in plaats van stilstaand water), aan de noordrand van de oude binnenstad. Langs de lage kades liggen een zestal beurtschepen, vermoedelijk zogenaamde Hunzeboten, die vracht vervoerden tussen Groningen en de Randstad. Aan de horizon ligt de Kijk in ‘t Jatbrug, toen nog een houten draaibrug. Op de rechterkade een paard en wagen, bij de brug in de verte de vage schimmen van wandelaars. Het is winter, de bomen zijn kaal. Op straat en in de huizen brandt licht dat in het water wordt weerspiegeld. Het is een spannend schilderij geworden door de brugboog op de voorgrond, de perspectivische diepte en de kleurstelling in blauwen en groenen met enkele gele accenten. Aan de achterzijde van deze voorstelling staat er een van de Groninger Ommelanden: een landschap op een zonnige windstille dag langs een van de vele Groninger diepen.

Johan Dijkstra

Johannes (Johan) Dijkstra (Groningen, 23 december 1896 – aldaar, 21 februari 1978) was een Nederlandse schilder, graficus, glazenier, kunstenaar en docent.[1] Hij geldt als een van de belangrijkste Groninger kunstenaars van de twintigste eeuw.

Johan Dijkstra, beleefde tussen ca. 1924 en ca. 1930, één van de oprichters van de Groninger Kunstkring De Ploeg, zijn bloeiperiode als schilder. Vanaf ca. 1924 stond hij onder invloed van de Duitse expressionisten van Die Brücke, een schildersgroep uit Dresden (vanaf 1905). Dijkstra heeft in expressionistische stijl portretten gemaakt en geschilderd in de mooie Groninger ommelanden, maar hij heeft ook een aantal fraaie Groningse stadsgezichten gemaakt, waaronder deze.